Skansegutten.no
Hovedsiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil...
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt


Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860


- Onkel, har du gått i buekorps?
- Ja, onkel har gått i buekorps. Men det er lenge siden
- Har du sånn buekorpslue?

Publisert 20. mars 2011 - Tekst & foto: Eirik Hagesæter

- Der er Henrik, sier Johannes og peker stolt på storebroren
Se flere bilder

Johannes er fem år gammel. Født et steinkast fra Skansen og med rike buekorpstradisjoner i familien. Det er tidlig vår, lørdag ettermiddag og han har kledd seg opp til ukens store høydepunkt.

Skansebanneret river i flaggstangen på Skansen. Innimellom kalde gufs høres taktfaste trommevirvler. Skansens Bataljon marsjerer i strøket sitt på fjellsiden og prøver å tine bort siste rest av vinteren. Storebror Henrik (8) går bakerst i buekorpset. Han har vært med i flere år og har god dreis på marsjeringen. Bak ham igjen kommer rævedilterne. Og blant dem er det en som skiller seg litt ut.

Det er for det meste foreldre og en og annen gamlekar som dilter etter buekorpset gjennom strøket. Ja, og så kanskje noen småtøser som har et godt øye til noen av de stramme og stilige guttene. Men også de som ennå ikke er gammel nok til å være en av guttene. Slik som Johannes.

Men han er klar som noen. Iført svarte sko. Svart bukse med hvite bånd. Og til og med svart dressjakke. Ingen hadde reagert om han hadde tatt oppstilling ved siden av broren. Ja, bortsett fra broren da, kanskje. Og faren. Men Johannes dilter etter. Litt ved siden av broren som han skuler misunnelig på.

- Kan eg få låne buekorpsluen din, onkel?
Johannes drar onkelen med opp på loftet for å lete etter den snart 30 år gamle buekorpsluen. Vi leter med lys og lykte i støvete banankasser, men den gamle luen med brede gullbånd er ikke å finne noen steder. Litt skuffet må Johannes gå tilbake til buekorpset. Fortsatt iført sin egen strikkelue. Riktignok med brem.

På veien tar imidlertid onkel ham med inn i den gamle brannstasjonen. Onkelen har vært der før, og kjenner den minst like godt som sitt eget støvete loft.
- Har vi lov å gå inn her uten å spørre, undrer fem-åringen.
- Ja, onkel har lov, kommer det bestemt.
I en plastkasse finner onkelen en lue som passer sånn noenlunde på det lille hodet. Og på vei ut låner vi med oss en bue. En ordentlig en. Slik som storebroren har. Johannes stråler.

Ute på Skansen er pelotongene spredd i alle retninger. Johannes begynner straks å lete etter broren. Det er tydelig at han har lyst å vise seg frem. Onkelen er mest redd for at pappaen skal se ham.

Etter en stund forsvinner rævedilteren ned i Proms gate. Der fjerdepelotong vanligvis holder til. Han kommer ikke tilbake før sjefen blåser i fløyten.
- Eg fikk lov å marsjere med de.
Femåringen stråler fortsatt. Bare mer. Han har gått i buekorps. På ordentlig. Han er like god som broren. I alle fall nesten.

© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen
Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".